Otatteko vastaan vanhoja tarpeettomaksi käyneitä Joutsen-peittoja ja tyynyjä?

Myymälöihin voi toimittaa käytöstä pois jääneet Joutsen-tuotteet kierrätettäväksi. Kiitokseksi annamme tuojalle 25 prosentin alennukseen oikeuttavan kierrätyssetelin. Kierrätysseteli on voimassa yhden vuoden setelin päiväyksestä. Huonokuntoiset vuodevaatteet toimitamme tekstiilikierrätykseen.

Kuinka toimin, jos ostamani peitto tai tyyny on viallinen?
Mikäli ostamasi peitto tai tyyny on viallinen, otathan meihin välittömästi yhteyttä joko sähköpostitse info@joutsen.com tai puhelimitse 029-180 5200 (arkisin klo 10-15). Voit tuoda viallisen tuotteen myös Joutsen-myymälään, josta se toimitetaan eteenpäin. Reklamaatiotuotteet tarkastetaan ja tarvittavat korjaukset tehdään Riihimäen tehtaalla.

Tuotteessa olevan virheen ensisijainen oikaisukeino on korjaus. Jos korjaaminen on mahdotonta, tai se aiheuttaa kohtuuttomia kustannuksia, tuotteen voi vaihtaa virheettömään.
Kuinka kauan Joutsen-tyyny ja peitto kestävät?

Keskimääräinen suositeltu vaihtoväli Joutsen-tyynylle on 3–5 vuotta, mutta se voi kestää paljon pidempään. Jokaöisen käytön jälkeen voi tyynyn elämä jatkua lasten tai vieraiden käytössä tai vaikkapa mökkityynynä. Tyynyn elinikään vaikuttavat esimerkiksi käyttäjän fyysiset ominaisuudet, kuten koko ja hikoilu, untuvan ja höyhenen täytesuhde sekä tuotteen hoito.

Hyvällä hoidolla tyynyn käyttöikä pitenee. Tyyny suositellaan pestäväksi keskimäärin 2–3 kertaa vuodessa. Tyyny tulisi pöyhiä käsin kuohkeaksi joka aamu. Näin täytteeseen yön aikana kertynyt kosteus haihtuu nopeammin ja untuvatäyte pysyy hyvänä pidempään. Jos tyynyä käytetään ympärivuotisesti ainoana tyynynä, ja käyttäjä on esimerkiksi runsaasti hikoileva, on tyynyn oletettu käyttöikä keskimääräistä lyhyempi. Silloin tyynyä tulisi myös pestä paljon useammin. Vastaavasti, jos tyynyä vaihtaa sesonkien välillä, ja käyttäjä ei ole herkästi hikoileva, voi pesun tarve olla paljon harvemmin. Silloin tuotteen käyttöikä on myös selvästi pidempi.

Untuvapeiton käyttöikä on tyynyä pidempi, koska siihen ei kohdistu samanlaista painoa ja likaa kuin tyynyyn. Usein hyvin hoidettu untuvapeitto kestää käytössä jopa kymmenen vuotta tai pidempään. Toisaalta untuvapeitoissa käytetään ohuempia ja hienompia kangaslaatuja, jotka ajan myötä toki kuluvat. Peitto kannattaa pitää puhtaana pesemällä säännöllisesti noin kerran vuodessa tai tarpeen mukaan, sillä lika kuluttaa kankaan kuituja. Kun vaihtaa peiton uuteen, on vanhalla peitolla usein vielä käyttöarvoa vaikkapa vieraspeittona.

Koska meitä käyttäjiä ja käyttötapoja on hyvin erilaisia, emme myönnä hygieniatuotteille aikaan perustuvaa takuuta. Vastaamme tuotteidemme materiaaleihin tai valmistukseen liittyvistä virheistä.

Joutsen-untuvatuotteiden pesuohje

Miksi untuvapeitoissa ja -tyynyissä näkyy tummempia untuvia?

Käytämme tuotteissamme pääasiassa ankan ja hanhen untuvaa. Vesilintujen untuvakerroksen väritys vaihtelee lähes valkoisesta erilaisiin tummiin sävyihin. Valikoimme käytettävän täytteen parhaan laadun mukaisesti ja käyttötarkoitukseen sopien. Käyttäessämme valkoisen vesilinnun untuvaa, on todennäköistä, että myös valkeasta peitosta loistaa läpi yksittäisiä tummempia untuvia, mikä on täysin normaalia untuvalle luonnonmateriaalina. Mikäli tummempi untuva häiritsee, voi tuotetta hieman pöyhiä, jolloin täyte asettuu uudelleen ja tummempi untuva sujahtaa katseelta piiloon.

Kuinka valitsen itselleni sopivan peiton ja tyynyn?
Valikoimistamme löytyy yhden hengen peittoja ja tuplakokoisia peittoja. Lämpöluokkia on viisi eri täytelaaduilla ja kankailla varustettuna. Untuvapeiton lämpö perustuu ihmisen oman kehon luovuttamaan lämpöön, joka sitoutuu untuvan hahtuvaiseen rakenteeseen ja muodostaa kevyen ja ilmavan lämpökerroksen nukkujan ympärille.

Lämmöntuotto on yksilöllistä ja siksi toiset tarvitset paksumpia peittoja kuin toiset. Peittoa valitessa kannattaa ottaa huomioon oman lämmöntarpeen lisäksi makuuhuoneen lämpötila. Jos nukkumislämpötila vaihtelee suuresti eri vuodenaikoina, peittoa kannattaa vaihtaa kesällä viileämpään ja talvella lämpimämpään. Tuplapeiton lämpöluokkaa valitessa kannattaa pitää mielessä, että peiton alla nukkuu usein kaksi lämmönlähdettä.

Nukkuma-asento ja omat mieltymykset määrittelevät kullekin sopivan tyynyn. Erikokoisia ja eri koostumuksella täytettyjä tyynyjä löytyy jokaiselle. Sopivan peiton ja tyynyn löytymiseksi olemme koostaneet valintaa helpottavia vinkkejä.
Mikä on tuplapeiton lakanakoko?

Tuplakokoisten pussilakanoiden koot vaihtelevat valmistajasta ja maasta riippuen. Joutsenella yleisin tuplapeiton koko on 220x220 cm. Untuvapeitto asettuu kauniisti pussilakanaan, vaikka peitto ja pussilakana eivät olisikaan ilmoitetuilta mitoiltaan täsmälleen samankokoisia.
Ilmoitetut mitat niin pussilakanoissa kuin peitoissakin ovat suuntaa antavia, koska mittaustavoissa on eroja, ja myös täytteen määrät vaikuttavat mittoihin. Lisäksi on huomioitava kankaan kutistumisen vaikutus.

Suomessa kenties yleisin tuplapeiton pussilakanakoko 230x220 cm sopii hyvin sekä 220x220 cm että 240x220 cm untuvapeittoihin, jotka löydät molemmat valikoimastamme. Vinkki! Jos peitto on pussilakanaa leveämpi, näyttää se pedattuna muhkeammalta.

Pysyykö untuva vuodevaatteiden sisällä?
Untuvapeitoissa ja -tyynyissä käytetään erikoisvalmisteisia puuvillakankaita, joiden valmistusprosessiin kuuluva kalanterointi viimeistelee kankaiden untuvatiiviyden. Kankaat päästävät kuitenkin hengittävästi ilmaa lävitseen ja ajoittain untuvan yksittäiset hahtuvat tai terävämmät pienen höyhenen osat voivat läpäistä kankaan kuidut tai saumat. On täysin normaalia, että pientä hahtuvaa voi pienessä määrin ilmaantua kankaan pinnalle.

Hyvin tummissa lakanoissa, tarttuvissa tai sähköisissä materiaaleissa ilmiö tulee helpommin näkyviin. Tuotteet kannattaa tuulettaa ja ravistaa kevyesti säännöllisen siivouksen yhteydessä sekä pestä aika ajoin ohjeiden mukaisesti. Puuvillakankaat kutistuvat jonkin verran pesussa, joten pesu myös tiivistää kankaan rakennetta.
Miksi peittoni kahisee?

Untuvapeitoissa käytetään erikoisvalmisteisia puuvillakankaita, joiden valmistusprosessiin kuuluva kalanterointi viimeistelee kankaan tiiviyden. Kalanterointi on eräänlainen teollinen mankelointiprosessi. Tästä johtuu untuvapeittojen tietynlainen kahina tai rapina, joka on tyypillinen ominaisuus etenkin korkealaatuisille untuvapeittokankaille. Monet pitävät tätä merkkinä ylellisestä peitosta ja vertaavat kokemusta luksushotellien peittoihin. Herkkäunisemmat toisinaan vaivaantuvat kevyestä äänestä, joka poikkeaa ”tavallisista” peitoista. Yleensä tähän tottuu muutaman nukutun yön jälkeen. Käytön sekä pesujen myötä kahina hiljalleen vaimenee.

Aiheuttavatko untuvapeitot ja -tyynyt allergiaa?

Oman höyhenjalostamomme Joutsen Down System -jalostusprosessi tekee untuvasta ainutlaatuisen puhdasta ja korkealaatuista. Jalostukseen kuuluu tuplapölynpoisto, untuvien pesu lämpimällä pehmeällä vedellä sekä täydellisen puhtauden varmistava yli 100 asteen kuumennus. Näin untuvasta saadaan pois kaikki mahdollisesti allergiselle herkistävät komponentit, kuten pöly, hilse, rasva sekä valkuaisaineet. Joutsen on ainoa untuvavuodevaatteiden valmistaja, jolla on Allergia, Iho- ja Astmaliiton hyväksyntä.